Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
les-petits-ecrits-d-alix.over-blog.com

Tobogane pentru cei mici – sanatate si socializare

Unul dintre jocurile favorite ale copiilor de diverse varste il reprezinta datul pe tobogan. Este un obicei sanatos, atat pentru sanatatea fizicului, cat si pentru sanatatea psihica.  Sa va dam acum mai multe detalii in acest sens. Sanatatea fizica este subliniata atat prin faptul ca activitatea se desfasoara, in general, in aer liber, unde, pe langa aerul curat, actioneaza asupra organismului si razele soarelui, se dezvolta si motricitatea si motilitatea organismului, intarindu-se musculatura si oasele aflate in crestere ale copiilor, dar aici are loc si o educare a psihicului si a curajului, avand in vedere ca, jocul desfasurandu-se la o anumita inaltime fata de sol, trebuie stapanite si frica, dar si raul de inaltime care, la varste mici, se poate manifesta chiar si la doar cateva zeci de centimetri de sol! Urcarea treptelor catre varful apratului, in locul in care incepe alunecarea pe panta toboganului, ajuta dezvoltarea muschilor picioarelor si mainilor, precum si exersarea echilibrului corpului, obligat sa isi mute TOATA greutatea de pe un picior pe celalalt in timpul urcarii scarii.

Totodata, toboganele ajuta si la exersarea aptitudinilor de socializare ale copiilor, acestia ajutandu-se, sprijinindu-se unii pe altii atat la urcarea treptelor, cat si la aterizare, la capatul toboganului, pentru impiedicarea eventualelor accidentari.

Este insa de dorit ca activitatea de joaca a copiilor la tobogan sa fie supravegheata indeaproape si de catre un adult, care in primul rand sa verifice integritatea aparatului (trepte, bucati de aparat desprinse din imbinari s. a.), si care ar putea remedia eventualele mici defectiuni, dar si care ar putea, prin autoritatea sa, sa impiedice posibilele mici accidente sau sa acorde primul ajutor la nevoie.

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article